Actie HAK een WAK

Actie HAK een WAK
Actie HAK een WAK

Een bericht vanuit de werkgroep Natuur:

Koning winter heeft eindelijk kans gezien om sneeuw en ijs op ons af te sturen.
Heel mooi om dat buiten en in de natuur te zien!
Veel dieren worden daar wat minder gelukkig van. IJsvogels in het bijzonder, als er ijs is.
We weten het intussen allemaal, als er een ijsvloer komt kunnen ijsvogels niet meer bij hun voedsel, vis. En kun je niet eten dan ga je onherroepelijk dood.
Tijd dus om in actie te komen!

OPROEP

Het is de vraag om na te gaan of er dicht bij je huis/het bedrijf/de omgeving een wak is waar ijsvogels gebruik van kunnen maken.
Is er geen wak kijk dan of je er een kunt maken. Ga daarbij uit van de volgende aanwijzingen:

Wat kunnen wij doen?

• Kijk waar wakken zijn, of
• Kijk waar een geschikte plek voor een wak is
• Kies een rustige plek; op de oever zijn bomen of struiken

Onder bomen/struiken bevriest het water minder snel

• Benut plaatsen bij een duiker, overstort
• Stoot met een lange balk, staaf ijzer het ijs stuk
• Duw de ijsschotsen onder het ijs
• Een wak van 1-2 m² is groot genoeg
• Plaats eventueel een tak, stok, paal als zitplaats
• Let op gevaar, doe het niet alleen!
• Scherm een wak met takken af als dat gevaar oplevert voor schaatsers
• Controleer zo vaak als nodig is om het wak open te houden
• Vraag andere mensen ook een wak open te houden

Resultaten?

Misschien is er een mogelijkheid om de actie verder te delen in je omgeving/regio Bijvoorbeeld met de sociale media en /of op een website. Dat stimuleert anderen hieraan mee te doen. Delen wordt zeer op prijs gesteld. Maak een foto van je activiteit en mail deze naar onze secretaris op secretaris.nwvv@gmail.com.

De mooiste foto zullen wij plaatsen op onze website. Door inzending geeft u toestemming hiervoor. Hoe meer mensen mee doen hoe succesvoller deze actie kan zijn!

Nadere informatie

IJsvorming is dus een probleem voor ijsvogels. Vooral als dat langere tijd gaat duren en echt alles dicht ligt. Het gevolg is dat de vogels doodgaan door voedselgebrek.

Onze ijsvogels zijn vooral standvogels, wat betekent dat ze het hele jaar in ons land zijn. Ze vliegen dus niet in de herfst naar warmere streken. Een klein deel zal dat wel doen. Het gaat dan om met name jonge ijsvogels die nog geen eigen broedterritorium hebben gehad. Ze vertonen zwerfgedrag op zoek naar een goede plek.

Als je een wak klein houdt is de kans minder groot dat er allerlei watervogels in gaan zitten. Die watervogels bemesten het water wat negatief is voor de waterkwaliteit. In een wak zal dat sneller gebeuren dan wanneer er geen ijs is. Extra bemesting door watervogels wordt intensief afgebroken door bacteriën en schimmels. Daar is veel zuurstof voor nodig waardoor er in de onmiddellijke omgeving een zuurstof te kort kan ontstaan. Hierdoor kan veel vissterfte optreden.

Bij sneeuwval, kan het de vissen helpen als de sneeuw van het ijs geschoven wordt. Er komt dan meer licht door het ijs. Algen onder het ijs kunnen zo weer zuurstof produceren, vissen en andere dieren zoals amfibieën, profiteren hiervan. (Doe dit bijvoorbeeld ook in je tuinvijver).

Wees voorzichtig met het oppompen van water of geforceerd beluchten. Nadeel daarvan kan zijn dat er veel slib opborrelt. De afbraak hiervan kost weer veel zuurstof wat weer slecht is voor het leven in het water. Misschien is een oplossing een pomp boven in het water te plaatsen zodat het slib blijft liggen. Een oude methode om een wak open te houden is stro in het wak te plaatsen (maar ik heb er geen ervaring mee).