Geslaagde bijeenkomst Zoeven met Zon op Zeezout afgelopen donderdag 22 juli.

Geslaagde bijeenkomst Zoeven met Zon op Zeezout afgelopen donderdag 22 juli.
Geslaagde bijeenkomst Zoeven met Zon op Zeezout afgelopen donderdag 22 juli.

Als Stichting hebben wij voor het eerst sinds 20 maanden weer een fysieke bijeenkomst georganiseerd en veel positieve reacties ontvangen. We waren op voorstel van onze ambassadeur en wethouder Bob Bergkamp van de gemeente Oldebroek te gast op de gemeentewerf in Wezep.

Secretaris en waarnemend voorzitter Willem Bonestroo heette de aanwezigen welkom. Hij was blij om namens het bestuur een nieuwe voorzitter in de persoon van Paul Duijsings uit Elburg voor te kunnen stellen. Paul start 1 augustus met zijn rol als voorzitter en stelde zich voor.

Daarna kreeg Mirjam Prins namen Stichting Present Oldebroek en Elburg de gelegenheid om bedrijven op te roepen om vrijwilligers beschikbaar te stellen voor hulp bij hen die dit hard nodig hebben. Een aantal bedrijven hebben dit al eerder gedaan, maar door corona zijn het aantal vrijwilligers die deze werkzaamheden uitvoeren afgenomen, terwijl het de vraag naar hulp juist is toegenomen. Iedereen die zich geroepen voelt, kan zich melden bij de Stichting Present: https://stichtingpresent.nl/oldebroek/aanmelden/ en/of https://stichtingpresent.nl/elburg/aanmelden/. Dit geldt ook voor particulieren die graag een bijdrage willen leveren.

Verder hebben wij als stichting een verzoek gekregen van de gemeente Oldebroek om ons te presenteren op het duurzaamheidsplein op de Schapenmarkt, ervan uit gaande dat dit evenement door mag gaan binnen de coronaregels van de overheid. Een aantal bedrijven hebben aangegeven hier belangstelling voor te hebben.

Vervolgens ging de belangstelling uit naar de toepassingsmogelijkheden van de zeezoutbatterij van Dr. Ten uit Wezep. De deelnemers konden zien hoe een elektrische pick-up van de gemeente wordt geladen door de energie van de zonnepanelen op de gemeentewerf welke overdag opgeslagen wordt in zeezoutbatterijen van Dr. Ten. Dit concept is uniek in de wereld en wordt nergens anders toegepast. De voordelen van de zeezoutbatterij zijn, dat deze een grotere capaciteit heeft dan de bekende lithium-ion batterij, een langere levensduur, ze zijn brandveilig en de grondstoffen zijn veel goedkoper en minder schaars. Ook kan de batterij nagenoeg volledig gerecycled worden.

Marnix ten Kortenaar, uitvinder en directeur van Dr. Ten vertelde de aanwezigen over de geschiedenis en de werking van de zeezoutbatterij. ]

Hierna konden de aanwezigen een kijkje nemen in het laboratorium van Dr. Ten waar een andere proefopstelling met zeezoutbatterijen en zonnepanelen staat. Het betreft hier een demoproject in opdracht van de Israëlische overheid aan de combinatie Dr. Ten uit Wezep en Bonergie uit Oosterwolde.

Tot slot werden we welkom geheten in het Tesla Center Zwolle/Wezep. De aanwezigen kregen uitleg over de filosofie van Tesla. Er werd gewezen op de extra veiligheid van de Tesla bij aanrijding in de flank. De batterijen in de bodemplaat dragen bij aan de stijfheid van de auto. Volgend jaar komt Tesla met een vrachtwagen op de Europese markt. We zijn benieuwd. Als klapstuk van de bijeenkomst mochten de aanwezigen een proefrit maken in een Tesla Model 3. Voor velen een nieuwe ervaring en waar erg positief op werd gereageerd. Tesla geeft aan dat hun lithium-ion batterij inmiddels voor 93% in eigen beheer gerecycled kan worden. Verder krijgen hulpdiensten in toenemende mate instructies hoe ze moeten handelen met Tesla’s bij ongevallen.

De bijeenkomst werd afgesloten met een hapje en drankje en er was volop gelegenheid om na te praten over nieuwe toepassingsmogelijkheden van deze innovaties.

Bent u een bedrijf of organisatie uit de gemeente Elburg of Oldebroek en u heeft interesse in deelname aan onze stichting welke als doel heeft de verduurzaming in beide gemeentes te bevorderen door het stimuleren van samenwerking en bewustwording, dan kunt u zich aanmelden via https://noordwestveluweverduurzaamt.nl/aanmelden/

 

WhatsApp-Image-2021-07-22-at-20.24.53.
WhatsApp-Image-2021-07-22-at-20.24.54.
 
WhatsApp-Image-2021-07-26-at-20.43.39.
WhatsApp-Image-2021-07-22-at-20.24.57.
WhatsApp-Image-2021-07-22-at-20.24.59.
WhatsApp-Image-2021-07-22-at-20.25.02.
WhatsApp-Image-2021-07-22-at-20.25.04.
WhatsApp-Image-2021-07-22-at-20.25.05-1.
WhatsApp-Image-2021-07-22-at-20.25.05.