Jan Bakker Transport innoveert met aanschaf 10 waterstoftrucks

Jan Bakker Transport innoveert met aanschaf 10 waterstoftrucks
Jan Bakker Transport innoveert met aanschaf 10 waterstoftrucks

WINSCHOTEN – Angela Docter-Bakker heeft gisteren getekend voor de productie van 10 emissievrije waterstofvrachtwagens door Hyzon Motors Europe B.V.

De order, welke gezamenlijk is geplaatst met vervoersbedrijf Millenaar & van Schaik Transport B.V., bestaat uit in totaal 20 emissievrije zware vrachtwagens voor uiteenlopende wegenbouwprojecten in Nederland.  De levering van de eerste twee vrachtwagens aan Jan Bakker worden in september 2021 al verwacht. De overige zullen naar verwachting in de loop van 2021 en 2022 volgen. Jan Bakker en Millenaar & Van Schaik zijn met het plaatsen van de order, een van de eerste transportbedrijven met zwaar transport voertuigen zónder enige uitstoot in Nederland.

Waterstof

De vrachtwagens tanken waterstof en kunnen circa 520 kilometer rijden op één tankbeurt. Het waterstof wordt in het voertuig omgezet in elektriciteit door een zogeheten brandstofcel. De uitstoot bevat uitsluitend waterdamp en er ontstaat geen luchtverontreiniging door stoffen als koolstofmonoxide, stikstofoxiden of fijnstof.

Toekomst

De vraag naar emissieloos transport in de infrabranche groeit. “Door te investeren in innovatie kunnen wij onze werkzaamheden uitstootvrij uitvoeren. Daarmee beantwoorden we enerzijds de vraag van de opdrachtgever en zorgen we anderzijds voor schoner en duurzamer wegtransport. Een win-win situatie, aldus Angela Docter-Bakker, directeur Duurzaam Transport B.V.

Bij transitie naar zero emissie voertuigen volgt Jan Bakker een tweesporenbeleid. Elektrisch en waterstof hebben de toekomst. Naast de 10 waterstofauto’s verwacht de onderneming nog voor de zomer ook 3 nieuwe elektrische vrachtwagens in gebruik te nemen.

Jan Bakker

Bij het handels- en transportbedrijf, gevestigd in de oksel van de A28 en A50  uit Hattemerbroek, maakt verduurzaming inmiddels onderdeel uit van de bedrijfsfilosofie. Al jaren investeert Jan Bakker in duurzaamheidsmaatregelen zoals de realisatie van windmolens en zonnepanelen, alternatieve brandstoffen als HVO, waterstof en elektrisch rijden. Ook maken ze gebruik van wisselauto’s voor chauffeurs en sturen ze actief op het voorkomen van leeg- en omrijkilometers.

We hopen dat meer opdrachtgevers volgen en we op deze manier samen het transport kunnen verduurzamen.