Nieuwe deelnemer | Arent thoe Boecop

Nieuwe deelnemer | Arent thoe Boecop
Nieuwe deelnemer | Arent thoe Boecop

Arent thoe Boecop

Arent thoe Boecop is opgericht in 1974 en is een vereniging die zich richt op het vergroten van de kennis van de geschiedenis van de gemeente Elburg. Daaronder vallen de kernen Doornspijk, Hoge Enk, ‘t Harde, Oostendorp en Elburg.

De vereniging dankt zijn naam aan rentmeester Arent thoe Boecop, die aan het eind van de 14e eeuw Elburg liet verplaatsen en ommuren. Hij voerde dit gigantische karwei uit in opdracht van Willem van Gulik, hertog van Gelre en graaf van Zutphen. De unieke, rechthoekige plattegrond van de stad, die nu al meer dan zes eeuwen ongewijzigd is gebleven, werd door deze rentmeester ontworpen.

Het verenigingsgebouw is “het Gruithuis” aan de Krommesteeg 11 in Elburg. Arent thoe Boecop huurt het Gruithuis van de Vereniging Hendrick de Keyser. De Vereniging Hendrick de Keyser zet zich in voor het behoud van architectonisch of historisch belangrijke gebouwen en hun interieur. Zij doet dit door panden te verwerven, en ze vervolgens te restaureren en te verhuren.

Hendrik de Keyser past inmiddels daar waar het kan verschillende duurzaamheidsmaatregelen toe, zoals vloer- en glasisolatie. De mate waarin panden worden verduurzaamd is verschillend en afhankelijk van het pand zelf. Ook willen zij helpen om de CO2-uitstoot drastisch te beperken met de bedoeling hun panden te behouden voor de toekomst. De komende 20 jaar willen zij al hun monumenten en dus ook het Gruithuis verduurzamen.

Hendrick de Keyser vraagt ons, of zoals zij het noemen “hun bondgenoot in de realisatie van de verduurzaming”, ook ons steentje bij te dragen door bijvoorbeeld Led lampen aan te schaffen, thermostaat lager te zetten, radiatorfolie aan te brengen etc.

Weliswaar is Arent thoe Boecop een oudheidkundige vereniging die zich vooral richt op het verleden, maar om nieuwe geschiedenis te kunnen maken, moeten ook wij werken aan een duurzame en gezonde toekomst!